IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 12, 5 September

To clear the UPSC CSE 2020 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statement regarding Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System.
1. It is developed by the Department of Biomaterial Science and Technology of the Biomedical Technology wing of SCTIMST.
2. It is a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification and disinfection.
3. AcryloSorb can absorb liquids at least 20 times more than its dry weight and also contains a decontaminant for in situ disinfection.
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) Only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
2. In which of the following year, the first Indian factories act was passed?
(a) 1880
(b) 1881
(c) 1891
(d) 1901

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 11, 4 September
3. Which of the following statement(s) is/are incorrect about Vernacular Press Act?
1. The law was enacted in British India in 1888.
2. It curtailed the freedom of the Indian-language (non-English) press.
3. It was proposed by Lord Rippon, the then viceroy of India.
4. The law was repealed by Rippon’s successor as viceroy, Lord Lytton.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1,2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
4. Consider the following statements regarding the Pripyat river.
1. It is also known as Strumen river in Ukraine and Belarus.
2. It is a tributary of the Dnieper River.
3. A large section of the river flows through the Chernobyl Exclusion Zone
4. Navigation on the Pripet is possible to Pinsk, Belarus, where the Dnieper-Bug Canal leads to the Bug River
Which of the following given above statement(s) is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c)1,3 and 4
(d) 1,2,3 and 4

Register: Adda247 All India UPSC Free Prelims Mock On Teachers Day
5. Which of the following statement is correct about Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO)?
1. It is the world’s largest gravitational wave observatory.
2.LIGO exploits the physical properties of light and of space itself to detect and understand the origins of gravitational waves (GW).
3.LIGO isn’t round and can’t point to specific locations in space.
Choose the correct option:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
6. An economy is said to be a closed economy when:
(a) the supply of money is fully controlled.
(b) the deficit financing takes place.
(c) only exports take place
(d) neither exports nor imports take place.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 10, 3 September
7. Which of the following decide the price of any currency in an international market?
1. demand for goods/services provided by the country concerned
2. World Bank
3. stability of the government of the concerned country
4. when the economic potential of the country is in question.
Choose the correct option:
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1,2,3 and 4
8. Which of the following statement(s) is/are incorrect about the Finance Commission of India?
1. It is a Constitutionally mandated body and set up under Article 280 of the COnstitution.
2. Its core responsibility is to evaluate the state of finances of the Union and State Governments.
3. The first Finance Commission was set up in 1951.
4. It ensures transparency in financial administration.
Choose the correct option:
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) Only 4
(d) 2, 3 and 4

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 9, 2 September
9. Which of the following statement(s) is/are correct about Coral Reefs?
1. They extract calcium carbonate from seawater to create a hard, durable exoskeleton.
2. Each individual coral is referred to as a polyp.
3. The biggest coral reefs are found in the clear, shallow waters of the tropics and subtropics.
Choose the correct option:
(a) Only 1
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1,2 and 3
10. In which place in India, Leo Pargil Peak is located?
(a) Gangtok
(b) Ladakh
(c) Sikkim
(d) None of the above
Ans: 1(d), 2(b), 3(c), 4(d), 5(d), 6(d), 7(b), 8(c), 9(d), 10(d)

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 8, 1 September

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 5 September, 2020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *