Home   »   Current Affairs Quiz for UPSC CSE...

Current Affairs Quiz for UPSC CSE 2020, 19th August 2020

To clear the UPSC CSE 2020 exam , aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs . Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App . Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB and other articles on App and blog.For regular quiz download adda247 app and start your preparation now

Download Adda247 App

To get the best course for UPSC preparation , click here

Q1. With reference to the Severe fever with thrombocytopenia syndrome virus (SFTSV), often seen in the news, consider the following statements:
1. It is a newly discovered Phlebovirus causing an emerging hemorrhagic fever in East Asia, with reported case fatality rates up to 30%.
2. SFTSV is believed to be transmitted by pigs.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q2. The Reliance Meghnaghat project is a 718MW combined-cycle power plant on the banks of the Meghna River. It is proposed to be developed in
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c)India
(d) Myanmar

 

Q3. With reference to the process of Plasma Pyrolysis, often seen in the news, consider the following statements:
1. Plasma pyrolysis integrates thermo-chemical properties of plasma using a pyrolysis process for safe disposal of solid wastes.
2. Lightning and aurora borealis are the most common natural plasma observed on Earth.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q4. Consider the following statements regarding the Swadesh Darshan Scheme of India:
1. It is a Central Sector Scheme for integrated development of theme based tourist circuits in thecountry.
2. One of its objectives is to create employment, through active involvement of local communities.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q5. Consider the following statements:
1. Pingali Venkayya, was an Indian freedom fighter and was a pioneer in establishing an indigenous institution of art and painting.
2. He was a great follower and contemporary of Raja Rammohan Roy.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q5. Consider the following statements regarding the Rashtriya Krishi Vikas yojana, sometimes seen in the news:
1.It was initiated in 2007 as an umbrella scheme for ensuring holistic development of agriculture and allied sectors, by allowing states to choose their own agriculture and allied sector development activities.
2The scheme is implemented as an Additional Central Assistance to State Plan Scheme, with 100% central assistance.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q6. Consider the following statements:
1.The Tsunami Ready Programme of IOC-UNESCO is a community performance-based programme that facilitates tsunami preparedness.
2.Recently two coastal villages of Tamil Nadu have been recognised as being “Tsunami Ready”.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q7. Consider the following statements:
1.Indian pangolins are listed under Schedule IV of the Wildlife (Protection) Act of 1972, and as ‘critically endangered’ on the IUCN Red List.
2.South of the Himalayas, pangolins live almost everywhere in India.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q8. With reference to the historical Swadeshi movement, consider the following statements:
1.When Lord Curzon announced the partition of Bengal in 1905, Indian National Congress initiated the Swadeshi movement in Bengal.
2.In Andhra Pradesh, it was also known as Vandemataram movement.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q9. ‘Feluda’ — a paper-based test strip for Covid-19 which is named after the fictional detective created by Satyajit Ray. Consider the following statements with respect to “Feluda”.
1.It is developed by the CSIR’s Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB).
2.It utilises the latest DNA Technology—Polymerase Chain Reaction (PCR)
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

 

Q10. Consider the following statements with respect to the Viability Gap Funding(VGF).
1.It means a grant one-time or deferred, provided to support infrastructure projects that are
economically justified but fall short of financial viability.
2.Viability Gap Funding Scheme is to be administered by the Ministry of Finance with suitable budgetary provisions to be made in the Annual Plans.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans : 1(a), 2(b),3(c),4(c),5(d),6(a),7(b),8(c),9(a),10(c)

 

 

Sharing is caring!

Congratulations!

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *