Union Minister of State for Agriculture Parshottam Rupala launched Ayushman Sahakar Scheme on 19 October, 2020.

It is a unique scheme to assist cooperatives and plays a crucial role in the creation of healthcare infrastructure in the country. Under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, the National Cooperative Development Corporation (NCDC), it is formulated by the apex autonomous development finance institution.

About National Cooperative Development Corporation (NCDC)

It was set up in 1963 under an Act of Parliament for promotion and development of cooperatives. It works or functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. Some of the recent initiatives are Sahakar Cooptube NCDC Channel which is youth-focussed and Sahakar Mitra which is an internship programme, etc.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

Features of Ayushman Sahakar Scheme

In the coming years, NCDC would extend term loans to prospective cooperatives to the tune of Rs.10,000 Crore.

NCDC’s scheme is going to be a step towards strengthening farmers welfare activities by the Central Government.

The scheme would revolutionize the way healthcare delivery takes place in rural areas.

Any Cooperative Society which has suitable provisions in its bylaws will undertake healthcare-related activities that would be able to access the NCDC fund.

The scheme covers several sections including establishment, expansion, modernisation, repairs, renovation of hospital and healthcare and infrastructure for education.

The assistance provided by the NCDC will flow either through the State Government/UT Administrations or directly to the eligible cooperatives.

To meet the operational requirement, the scheme will also provide working capital and margin money.

Also, it will provide interest subvention of 1% to women majority cooperatives.

What is SVAMITVA Scheme?

Significance of the Ayushman Sahakar Scheme

The scheme has a comprehensive approach which covers hospitals, healthcare, medical education, nursing education, paramedical education, health insurance and holistic health systems such as AYUSH.

No doubt the COVID-19 pandemic created or brought into focus about the necessity of creating more facilities.

Around 52 hospitals are there in the country that is run by cooperatives. And cumulative bed strength that they have is more than 5000.

Also, the scheme increases the provision of healthcare services by cooperatives.

The scheme is also in line with the National Digital Health Mission and would bring changes or transformation in villages or rural areas.

As we know that cooperatives have a strong presence in the villages or rural areas and so utilising the scheme by cooperatives will also revolutionise the way healthcare delivery takes place in the areas.

The scheme also focuses on the National Health Policy of 2017 which covers the health systems in all the dimensions including investment in health, organisation of healthcare services, access to technologies, development of human resources, encouragement of medical pluralism, affordable health care to farmers, etc.

Formation of State Water Grid to overcome flood crisis: Explained

What are Cooperatives?

As per the International Labour Organisation (ILO), a cooperative is an autonomous association. Here, persons meet voluntarily to satisfy their common economic, social and cultural needs and aspirations via jointly owned and democratically controlled enterprise.

Are there any provisions in the Indian Constitution related to Cooperatives?

Yes, there are certain provisions as mentioned below:

In Article 19(1)(c) under Part III of the Constitution, the world ‘Cooperatives” were added after “unions and associations”. This provides all the citizens to create cooperatives by providing it with the status of the fundamental right of citizens.

A new Part IXB is added by the Constitution (97th Amendment) Act, 2011 right after Part IXA (Municipals) about the cooperatives working in India.

Also, in the Directive Principles of State Policy (Part IV), a new Article 43B was added which tells about the “promotion of cooperative societies”.

Source: PIB

World Bank’s STARS Project: Full Form, Objective, Components and Outcomes

AMRUT Mission: Full Form, Purpose, Components and Key Facts

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Who of the following founded the Workers & Peasant Party (WPP) in 1927 at Bombay?
(a) S.S Mirajkar
(b) K.N Juglekar
(c) S.V Ghate
(d) All the above

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding the National Cooperative Development Corporation (NCDC).
1. It was set up under an Act of Parliament in 1963.
2. It functions under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
3. What is the difference between “vote on account” and “interim budget”?
1. A “vote on account” only deals with the expenditure in Government’s budget, while an “interim budget” includes both expenditure and receipts.
2. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October
4. In which of the following kingdom, building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction?
(a) Rashtrakuta
(b) Chalukya
(c) Vijayanagara
(d) Chandela
5. Consider the following statements regarding the Blue Flag Programme.
1. The Blue Flag Programme is run by the international, non-governmental, non-profit organisation FEE (the Foundation for Environmental Education).
2. In 1983, it was started in France.
3. The Programme is for beaches and Marinas.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
6. The campaign named ’10 Hafte 10 Baje 10 Minute’ is related to:
1. Anti-dengue
2. Anti-malaria
3. Anti-HIV
4. Anti-virus
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 4
(d) Only 2
7. Which of the following historical places is/are also known for mural paintings?
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
8. Consider the following statements regarding the Zoological Survey of India.
1. It is a subordinate organisation of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
2. It was established in 1918.
3. It has its headquarters at Kolkata and 16 regional stations located in different geographic locations of the country.
Which of the following statement(s) is/are incorrect?
(a) 1 and 2
(b) Only 2
(c) 2 and 3
(d) Only 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
9. Which of the following statement(s) is/are correct about currency chest?
1. To facilitate the distribution of banknotes and rupee coins, the Reserve Bank has authorised select scheduled banks to establish currency chests.
2. These are storehouses where banknotes and rupee coins are stocked on behalf of the Reserve Bank for distribution to bank branches in their area of operation.
Choose the correct option
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
10. What does “I promise to pay” clause on banknotes means?
1. As per Section 26 of Reserve Bank of India Act, 1934, the Bank is liable to pay the value of the banknote.
2. This is payable on demand by RBI, being the issuer.
3. I also denote the obligation on the part of the Bank towards the holder of the banknote.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(c), 5(b), 6(b), 7(a), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 21 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. 5th Joint Working Group on Coal

-5th Joint Working Group (JWG) on Coal between India and Indonesia scheduled to be held on 5th November 2020 through Video conference from New Delhi due to COVID-19 pandemic. India will host it.

– From the Indian side, this will be co-chaired by Shri Vinod Kumar Tiwari, Additional Secretary, Ministry of Coal, Government of India and by Dr Ir. Ridwan Djamaluddin, Director General of Mineral and Coal Ministry of Energy and Mineral Resources, Republic of Indonesia, from the Indonesian side.

– The meeting will focus on the Indian Coal Policy Reforms – recent updates; Coking Coal Exploration and Commercial Coal Mining in India; Research and Development of CCT in India and Potential of Indonesia – India Business Cooperation on Coal Post Covid-19.

– From both the sides, the B2B session will bring together the industries for discussing the issues that pave an impact on business opportunities in the backdrop of the regulatory framework.

–  Between the two countries, the deliberations will guide the Coal business.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. 6th India International Science Festival (IISF)

– The 6th edition of India International Science Festival (IISF) 2020 will be held from 22ndto 25th December, 2020.

– Dr. Harsh Vardhan said that it will be a reflection on Indian Science & Technology Innovations for Atmanirbhar Bharat and Global welfare.

– CSIR to spearhead the IISF 2020 with support of all other concerned ministries and departments.

– The first and second IISF was held in New Delhi, the third in Chennai, the fourth in Lucknow, and the fifth IISF were held in Kolkata. All these IISFs had generated a huge response from people in India and also from abroad.

About India International Science Festival (IISF)

– It is an annual event that is organised jointly by science & technology-related Ministries and Departments of the Government of India and Vijnana Bharati (Vibha).

– It is a festival to celebrate the achievements of India’s scientific and technological advancements with students, innovators, craftsmen, farmers, scientists and technocrats from India and abroad.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

3. Diamond Jubilee Lecture Hall Complex

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly built Diamond Jubilee Lecture Hall Complex of National Institute of Technology Jamshedpur.

– According to Ramesh Pokhriyal, India will become a leader in the educational field and students in future from different countries that would come to India for higher education like in the past era of Nalanda & Takshshila Universities.

– The Minister also said that Institute has adopted various local villages under the Unnat Bharat Abhiyan.

– There are several facilities provided namely state-of-the-art facilities in the Lecture Hall Complex like Ultra HD Projectors, Virtual Class Rooms, Smart Class Rooms, facilities for differently-abled students, proposed Griha rating, use of energy-saving LED and Electrical fixtures etc.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

4. CSIR partnered clinical trials website “CUReD”

– Dr. Harsh Vardhan, Minister of Science & Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, launched a website that provides comprehensive information regarding the numerous COVID-19 clinical trials that CSIR is engaged in a partnership with Industry, other government departments and ministries.

-The name of the website is CuRED or CSIR Ushered Repurposed Drugs.

– The following information will be provided by the website including drugs, diagnostics and devices which further include the current stage of the trials, partnering institutions and their role in the trials and other details.

– For clinical trials of AYUSH drugs including AYUSH-64, CSIR is also working with the Ministry of AYUSH.

– Five clinical trials involving Withaniasomnifera, Tinosporacordifolia + Piper longum(in combination), Glycyrrhizaglabra, Tinosporacordifolia & Adhatodavasica (individually and in combination) and AYUSH-64 formulation are undergoing safety and efficacy trials.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

5. Australia has agreed to join the Malabar Exercise

–  On India’s request, Australia has agreed to join the Malabar Exercise. The exercise is scheduled to be held in November 2020.

– It is expected that the 2020 Malabar Exercise will be held in the Bay of Bengal and the Arabian Sea.

– The exercise in 2019 was conducted off the coast of Japan.

– The exercise had been planned in a ‘non-contact – at sea’ format, due to Covid-19 pandemic.

– Its purpose is to enhance safety and security in the maritime domain.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. “Ghar Tak Fibre” scheme

– ‘Ghar Tak Fibre’ scheme is off to a slow start in Bihar as per the Government data.

–  Bihar is the first state that aims to connect all its 45,945 villages by March 31.

– For connecting all villages by March 31, the state would need to dig trenches, lay cables, and provide connectivity to an average of 257 villages daily, or a monthly average of over 7,500 villages.

– The project will be jointly executed by the Department of Telecom (DoT), Ministry of Electronics & Information Technology and Common Service Centres (CSC).

7. Country’s first multi-modal logistic park

– Country’s first multi-modal logistic park will be built in Assam.

– It will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people.

– Under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India, the park will be developed.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 40, 20 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

The Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana (PM-KMY) is a centrally sponsored scheme for the farmers which are age groups between 18 and 40 years. It was launched at Ranchi, Jharkhand by Hon’ble Prime Minister Narendra Modi. It is administered by the Cooperation & Farmers Welfare, Department of Agriculture, Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare, and the Government of India in partnership with Life Insurance Corporation of India (LIC).

The LIC play the role of the Pension Fund Manager for PM-KMY. It provides an assured monthly pension of Rs. 3000 after the age of 60 years to all the farmers. This scheme was introduced with the goal to secure the lives of around 3 crores of small and marginal farmers in India.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

Salient Features of the PM-KMY

The Pradhan Mantri Kisan Maan-Dhan Yojana has the following salient features:

1. It has been started to provide social security to all landholding Small and Marginal Farmers in the country. These farmers have minimal or no savings and also haven’t any source of livelihood when they reach at the old age. Therefore, the scheme aims to help them live a healthy and happy life after they reach their old age.

2. It is a voluntary and contribution-based pension scheme, whereas the pension will be paid to the farmers from a Pension Fund managed (PFM) of the LIC.

3. Farmers will have to contribute an amount between Rs.55 to Rs.200 per month in the Pension Fund till they reach the age of 60 years. The Government of India will also make an equal contribution of the same amount in the pension fund. It means the ratio of the contribution that must be made by them and the Union Government under this Yojana is 1:1.

What is SVAMITVA Scheme?

Who are eligible for the PM-KMY?

1. Those farmers who are of the age of 18 years and above and up to 40 years are eligible to join the scheme. Spouses of the Small and Marginal farmers are also eligible to join the scheme separately and they will also get separate pension of Rs.3000/ when they reach the age of 60 years.

2. The farmers who have joined the scheme may also leave the scheme later if they do not wish to continue for any reason. In that case, their contributions to the Pension Fund will be returned to them along with interest.

3. In case of unfortunate or accidental death of the farmer before retirement date, the spouse may continue in the scheme by paying the remaining contributions till the remaining age of the deceased farmer. In case of death of the farmer before retirement date, if the spouse does not wish to continue, the total contribution made by the farmer along with interest will be paid to the spouse.

4. If a farmer dies before retirement date and has no spouse, then the total contribution along with interest will be paid to the nominee. If the farmer dies after the retirement date, the spouse will receive 50% of the pension i.e. Rs.1500 per month as Family Pension.

5. If the farmer is a beneficiary of the PM-KISAN Scheme, he/she may allow the contribution to be directly paid from the same bank account in which he/she receives the PM-Kisan benefit. The eligible farmers desirous of joining the scheme will visit nearest Common Service Centre (CSC) along with their Aadhaar number and bank passbook or account details. Later on an alternative facility of enrollment through the PM-Kisan State Nodal Officers or by any other means or online enrollment will also be made available.

6. Enrollment under the scheme is free of cost and the farmers are not required to make any payment for the purpose at the CSC Centres.

AMRUT Mission: Full Form, Purpose, Components and Key Facts

Who are not eligible for the PM-KMY?

1. The farmers who are falling within the purview of the exclusion criteria.

2. Small and marginal farmers who are already registered under other schemes such as the National Pension Scheme (NPS), Employees’ State Insurance Corporation scheme, Employees’ Fund Organisation Scheme, etc.

3. The farmers who have opted for Pradhan Mantri Shram Yogi Maan Dhan Yojana (PMSYM) administered by the Ministry of Labour & Employment as well as for Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana (PM-LVM) under the Ministry of Labour & Employment.

What is Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA)?

World Bank’s STARS Project: Full Form, Objective, Components and Outcomes

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Consider the following statements.
1. India is the 2nd largest cotton producer and the largest consumer of cotton in the world.
2. India produces about 6.00 million tons of cotton every year which is about 23% of the world cotton.
3. India produces about 51% of the total organic cotton production of the world.
Which of the following statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Which Mughal ruler had started the system of du-aspah sih-aspah?
(a) Aurangzeb
(b) Humayun
(c) Jahangir
(d) Akbar
3.  Which one of the following is not a fundamental duty, under the Constitution of India?
(a) To vote in public elections
(b) To develop the scientific temper
(c) To safeguard public property
(d) To abide by me Constitution and respect its ideals

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October
4. Consider the following statements regarding Sadhna Pass.
1. It is previously known as Nastachun pass which is a mountain pass in Jammu and Kashmir.
2. It connects Karnah tehsil of Kupwara district with the rest of the Indian administrated Kashmir valley.
3. It is located in the vast Shams Bri mountainous range.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3
(c) Only 1
(d) 1 and 2
5. Which of the following statement(s) is/are correct about SLINEX 20?
1. It is a series of naval exercises between the Indian Navy and the Sri Lanka Navy.
2. The first SLINEX took place in 2003.
3. The latest edition will be held off Trincomalee, Sri Lanka.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) Only 1
(d) 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
6. In which state of India, ‘Ghar Tak Fibre’ Scheme has been recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Uttar Pradesh
7. Which of the following statement(s) is/are correct about Brahmos?
1. It is a joint venture between the Defence Research and Development Organisation of India (DRDO) and the NPOM of Russia.
2. Brahmos is named on the rivers Brahmaputra (India) and Moskva (Russia).
3. It is a supersonic missile travelling at a speed of Mach 2.8.
Choose the correct option.
(a) Only 1
(b) Both 1 and 2
(c) Both 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
8. What was the name given to the royal bodyguards of the emperor during the Mughal period?
(a) Banduqchi
(b) Sowars
(c) Baraq-andaz
(d) Wala-Shuhis

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
9. Recently, the Zoological Survey of India (ZSI) brought a study on skinks which is titled as Skinks of India. Here, Skinks represent:
(a) Parrot
(b) Lizard
(c) Blue-Whale
(d) Bacteria
10. Which of the following statement(s) is/are correct about ‘Murder Hornets’?
1. It is native to East Asia and Japan.
2. These predators are infamous for ruthlessly ripping apart honeybees and decimating their hives.
3. They also pose a threat to human beings. Their potent stingers deliver venom.
Chosse the correct option
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: 1(d), 2(c), 3(a), 4(a), 5(a), 6(b), 7(d), 8(d), 9(b), 10(a)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 20 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. Golden Jubilee Building

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly constructed Golden Jubilee Building of NIT Rourkela (Odisha).

– The Golden Jubilee Building was planned to commemorate the completion of fifty years of existence of the Institute.

– The Minister said that NIT Rourkela is a premier institution of our country and has been producing best brains for the country. The building is a symbol of its prestige.

– He also said that institutions like NIT Rourkela will play very important role in the implementation of the NEP.

– Shri Pokhriyal informed that this building has been constructed at an approximate cost of Rs. 95 crores and is entirely funded by the Ministry of Education, Govt. of India.

– He further stated that it is now the tallest building of Rourkela, Odisha. The building spans across 7000 sqm and is located centrally, at an impartial distance from every department. Structurally, the building consists of a block with seven floors and a tower block of 14 floors.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. Framework for ‘Regulatory Sandbox’ to tap into innovative FinTech solutions

The International Financial Services Centres Authority (IFSCA), with an objective to develop a world-class FinTech hub at the IFSC located at GIFT City in Gandhinagar, Gujarat, India.

– It endeavours to encourage the promotion of financial technologies (‘FinTech’) initiatives in financial products and financial services across the spectrum of banking, insurance, securities and fund management.

– IFSCA has introduced a framework for “Regulatory Sandbox”.

– Under this Sandbox framework, entities operating in the capital market, banking, insurance and financial services space shall be granted certain facilities and flexibilities to experiment with innovative FinTech solutions in a live environment with a limited set of real customers for a limited time frame.

– These features shall be fortified with necessary safeguards for investor protection and risk mitigation. The Regulatory Sandbox shall operate within the IFSC located at GIFT City.

– All entities (regulated as well as unregulated) operating in the capital market, banking, insurance and pension sectors as well as individuals and startups from India and FATF compliant jurisdictions, shall be eligible for participation in the Regulatory Sandbox.

– IFSCA shall assess the applications and extend suitable regulatory relaxations to commence limited purpose testing in the Sandbox.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

3. 8th Convocation of IIT Indore

– Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually attends 8th Convocation of IIT Indore.

– The Minister also inaugurated the five buildings of Kendriya Vidyalaya, Computer and Information Technology Center, Central Workshop, Abhinandan Bhavan and Takshshila Lecture Hall Complex.

– The Chairman, Board of Governors, Professor Deepak B. Phatak presided over the ceremony and Chairman, Senate Prof. Neelesh Kumar Jain awarded the degrees.

– The Minister informed that IIT Indore is doing good work in the field of research with 2740 research papers and 35 books and 175 chapters written by its teachers.  It has the highest citation index per faculty on second and third-generation IIT institutions.

–  The institute has filed 61 patents and one of its patents has also been approved.

– The Minister expressed his happiness that the institute for securing 10th position in the NIRF rankings of the year 2020, 55th rank in Asian University Rankings -2020 and 64th rank in Young University Rankings by Times Higher Education.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

4. Country’s first multi-modal logistic park

– Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari will virtually lay the foundation stone for the first-ever multi-modal logistic park in Assam.

– The Rs 693.97 crore park will provide direct connectivity to air, road, rail and waterways to the people. It will be developed under the ambitious BharatmalaPariyojana of the Government of India.

5. Frontier Technologies Cloud Innovation Center

– NITI Aayog announced the establishment of a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) with Amazon Web Services (AWS)- the first of its kind in India.

– First Amazon Web Services Cloud Innovation Center in India. It will Spur Innovation in Agriculture, Healthcare, Education, Infrastructure & Governance.

– This CIC is part of the AWS CIC Global Program, which provides an opportunity for government agencies, non-profits, and educational institutions, to come together on pressing challenges, apply design thinking, test new ideas, and access the technology expertise of AWS.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

6. Israel and Bahrain Diplomatic Ties

– A joint communique has been signed by the Bahrain and Israel to establish diplomatic, peaceful and friendly relations, as well as a number of memorandums of understanding in areas of mutual benefit.

– There is a history of open politics and civil society movements in Bahrain, although rights have been curtailed in the past decade.

– The decision to normalise ties comes from the belief in the values of tolerance in a region whose people have suffered from wars and conflicts.

– The United Arab Emirates and Bahrain became only the third and fourth Arab states to agree to normalise ties with Israel which is followed by Israel’s 1979 peace deal with Egypt and a 1994 pact with Jordan.

– As per the deal, Israel would suspend its plans to annex large parts of the occupied West Bank.

– Between Israel and Jordan, the West Bank is sandwiched.

– Ramallah is one of its major cities and also the de facto administrative capital of Palestine.

– In the Six-day Arab-Israeli war, 1967, Israel took control of it and has established settlements there in over the years.

– In 2020, this is the second deal after the Israel-UAE Peace Deal brokered by the USA.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 39, 19 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To overcome the flood crisis, Union Minister Gadkari proposes the formation of State Water Grid in Maharashtra.

He said that it will help the State Government to ensure the availability of the water in drought-prone areas and save the resources to manage the flood crisis.

How the State Water Grid will be formed?

– It will be formed on the lines of the National Power Grid and Highway Grid.

– The idea behind it is to divert the water of flood from one river basin to another river basin basically in the drought-prone areas of the state.

– With the help of Grid, the areas with the shortage of water, scanty rainfall can get relief.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

What will be the benefits of State Water Grid?

– It will help the government to ensure the availability of the water in drought-prone areas and save the resources to manage the flood crisis.

– It will also help to increase the area under irrigation and therefore also bring a significant reduction in the numbers of suicides of the farmers.

– With this agriculture produce will increase which strengthen the rural and national economy.

– The stress will also be relieved on the local resources due to the diversion of floodwater. In near future, transportation of goods and passengers through rivers (Water transport) van be commenced.

– Also, alongside fishing and other businesses can flourish and major employment can be generated if such type of project is taken up as essential infrastructure.

Shri Gadkari also informed that his Ministry is doing water conservation by using the soil/murum from water bodies, drains and rivers for construction of Highways. his synchronization of N.H. construction and water conservation results not only in increasing water storage capacity but saving environment.

What is SVAMITVA Scheme?

In Buldhana District, initially, this activity was done on a large scale as a pilot project and hence named it as ‘Buldhana Pattern”. He further informed that, due to this activity in Maharashtra, around 225 lakh cubic meter of material from water bodies, drains and rivers has been used in the highway works with a result of an increase of 22500 TCM (Thousand Cubic Meter) of water storage capacity at `No cost to State Government’.

This has charged the groundwater table. Due to deepening and training of river, drains, etc, the floods have reduced, which otherwise spreads in the nearby field due to reduced discharge capacity of rivers and drains.

He also informed that the Tamaswada Pattern adopted in Wardha and Nagpur districts which is another effort towards Rain Water Harvesting, Conservation and Ground Water Recharge. All these works are done on the basis of Scientific and Complete Development of Mini-Micro Watersheds based on the study of HydroGeology, Topography and Civil Engineering. Tamaswada Pattern is most helpful to generate augmented Surface rain and Ground Water storages. It creates Flood free as well as Drought free situation in treated Watershed.

No doubt there is a need for such measures. Serious problems have been created in different parts of the state due to floods and so there is an urgent need for the plan to manage this type of natural disaster.

Source: PIB

What is Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA)?

World Bank’s STARS Project: Full Form, Objective, Components and Outcomes

 

 

The SVAMITVA Scheme is a central sector scheme. It is launched by Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, on 24th April 2020 (as we know that 24thday of April is celebrated as the National Panchayat Day). The Scheme is implemented by the Ministry of Panchayati Raj (MoPR). On the other hand, at the states level, it is implemented by the Revenue Department or Land Records Department and carried out the scheme with the support of State Panchayati Raj Department. Survey of India work as the technology partner for implementation.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

Why it is in news?

Recently, Prime Minister of India has launched the physical distribution of property cards under SVAMITVA scheme and interacted with the beneficiaries of the scheme. The beneficiaries got the property cards of their houses under the Scheme.

By doing this beneficiaries will have a right and also have a legal document of owning their houses. The scheme is going to make milestone changes to the villages in the country. It means the scheme helps in making rural India self-reliant.

On this event, Prime Minister of India figured out that the one lakh beneficiaries from the states like; Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttarakhand and Uttar Pradesh have been offered the legal papers of their houses and also assured to give such property cards to every household in the next three to four years in every village of the country.

What is Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA)?

Aim and implementation of the SVAMITVA Scheme

The scheme aims to provide an integrated property validation solution for rural regions in India.

The demarcation of rural population regions would be done by using Drone Surveying technology. By doing this, we can find out the record of rights to village household owners possessing houses in inhabited rural areas in villages, and in turn, it (property) will become the collateral asset which can be used as a financial asset for taking loans and other financial benefits from the bank.

World Bank’s STARS Project: Full Form, Objective, Components and Outcomes

Objectives of the SVAMITVA Scheme

The scheme has the following objectives:

1. To facilitate financial stability to the citizens in rural India by enabling them to use their property as a financial asset for taking loans and other financial benefits.

2. To measure the accurate land records for rural planning.

3. To determine the property tax, which would accrue to the Gram Panchayats directly in the states where it is devolved or else, add to the State exchequer.

4. To enable the survey infrastructure and GIS maps that can be leveraged by any department for their use.

5. To support in the preparation of better-quality Gram Panchayat Development Plan (GPDP) by making use of GIS maps.

6. To reduce property related disputes and legal cases.

AMRUT Mission: Full Form, Purpose, Components and Key Facts

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

To clear the UPSC CSE 2021 exam, aspirants must be very strong in their fundamentals along with the current affairs. Adda247 has taken an important step to help all CSE aspirants by providing them daily quizzes on App. Now aspirants will get free quizzes to practice along with analysis of The Hindu, PIB, etc.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about the division of ranks under the Mansabdari system?
1. Into two the ranks were divided namely zat and sawar.
2. Zan means personal which fixed the personal status of a person and salary due to him.
3. The rank of sawar indicated the number of cavalrymen.
Choose the correct option
(a) 1 and 2
(b) Only 1
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch
2. Consider the following statements regarding Zojila tunnel.
1. It will connect Srinagar, Dras, Kargil and Leh.
2. It is set to be Asia’s longest bi-directional tunnel.
3. It is located at more than 11,500 feet above sea level.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) Only 2
(c) 1and 3
(d) 2 and 3
3. Which of the following statements(s) is/are correct about Open Market Operation (OMO)?
1. It is the sale and purchase of government securities and treasury bills by RBI or the central bank of the country.
2. It is one of the quantitative monetary policy tools.
Choose the correct option
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October
4. Which of the following Indian States have the following characteristics as mentioned below:
1. The central part of the state produces cotton.
2. The northern part of the state is arid and semi-arid.
3. The cultivation of cash crops is predominant over food crops.
Choose the correct option
(a) Gujarat
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
5. What is India’s rank in the Global Hunger Index (GHI) 2020.
(a) 107
(b) 100
(c) 97
(d) 94

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 37, 16 October
6. Which of the following statement(s) is/are correct about Nitrous Oxide (N2O)?
1. It is a greenhouse gas (GHG) 300 times more potent than carbon dioxide (Co2).
2. It has third-highest concentration after Carbon dioxide and methane in the atmosphere of Earth among GHGs responsible for global warming.
3. It can live in the atmosphere for up to 125 years.
Choose the correct option
(a) 1 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3
(d) Only 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 36, 15 October
7. With which of the following ruler, Rana Sanga in the war of Khanwa fought battle?
(a) Humayun
(b) Babur
(c) Jahangir
(d) Akbar
8. Consider the following statements regarding Jal Jeevan Mission
1. It envisages the supply of 65 litres of water per person per day to every rural household.
2. The mission will be able to provide a supply of water through Functional Household Tap Connections (FHTC) by 2024.
Which of the following statement(s) give above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 35, 14 October
9. Consider the following statements regarding the National Emergency.
1. The President can declare a national emergency even before the actual occurrence of war or armed rebellion or external aggression.
2. When National Emergency is declared on the grounds of ‘armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
10. In which state of India, the Lai Haraoba festival is celebrated?
(a) Nagaland
(b) Sikkim
(c) Mizoram
(d) Tripura
Ans: 1(c), 2(a), 3(c), 4(a), 5(d), 6(c), 7(b), 8(b), 9(c), 10(d)

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 18 October, 2020

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE

Daily news will speed up the preparation for the Civil Services Examination and it also plays a crucial role to grasp the current affairs topic comprehensively. Here we have covered most of the topics related to various categories including National, International, Sports, Science and Technology, and so on.

1. New education complex

– Union Minister Dr. Jitendra Singh laid the Foundation Stone of the new education complex named after Pandit Madan Mohan Malviya in the Central University of Jammu campus.

– Central University Jammu is one of the first Central Universities in India to have such an educational complex named after Shri Malviya.

– Union Minister Dr. Jitendra Singh recalled that recently he had the honour of inaugurating a hostel complex in the premises of the same University named after Dr Shyama Prasad Mookerjee, which is possibly the first Block named after Mookerjee in any government University outside Kolkata.

UPSC 2021 Online Coaching Classes | Bilingual GS Foundation Batch

2. BrahMos Supersonic Cruise Missile Successfully Test Fired

– BrahMos, the supersonic cruise missile was successfully test-fired on 18 October, 2020 from Indian Navy’s indigenously-built stealth destroyer INS Chennai, hitting a target within the Arabian Sea.

– The missile hit the target successfully with pinpoint accuracy after performing high-level and very complex manoeuvres.

– BrahMos as ‘prime strike weapon’ will ensure the warship’s invincibility by engaging naval surface targets at long ranges, thus making the destroyer another lethal platform of Indian Navy.

– The highly versatile BrahMos has been jointly designed, developed and produced by India and Russia.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 17 October, 2020

3. Sustainable Municipal Solid Waste Processing Facility

– CSIR-CMERI develops Sustainable Municipal Solid Waste Processing Facility.

– According to Prof. Dr. Harish Hirani, “Besides achieving Decentralised Decimation of Solid Wastes, it also helps create value-added end-products”.

– Equipped with Advanced Segregation techniques, the Bio-Digestion process adopted has minimum pollution factor.

– This CSIR-CMERI MSW Technology envisions a Zero-Landfill and a Zero Waste City additionally to developing Job-Creation opportunities.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 16 October, 2020

4. Buldhana Pattern of water conservation

– Union Minister Shri  Nitin Gadkari has said that Maharashtra’s ‘Buldhana Pattern’ of water conservation’ has won national recognition and therefore the NITI Aayog is within the process of formulating National Policy on water conversation based on it.

– As per Shri Gadkari synchronisation of national highway construction and water conservation was achieved for the first time in Buldhana district, by using soil from the water bodies, nallas and rivers.

– This consequently causes the rise in the capacity of water storage across the water-bodies in Buldana district and it came to be referred to as ‘Buldhana Pattern’.

– He further stated that “With this activity in Maharashtra, 225 lakh cubic metre of soil was utilised in National Highway construction and the resultant widening/deepening resulted in an increase of 22,500 Thousand Cubic Metre (TMC) of water storage capacity with no cost to state government”.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 15 October, 2020

5. Global Hunger Index 2020

– The Global Hunger Index is a tool for comprehensively measuring and tracking hunger at global, regional, and national levels.

– India ranked 94 among 107 nations in the Global Hunger Index (GHI) 2020.

– According to the report, 14% of India’s population is undernourished. It also showed the country recorded a 37.4% stunting rate among children under five and a wasting rate of 17.3%. The under-five mortality rate stood at 3.7%.

–  Africa South of the Sahara and South Asia has the highest hunger and undernutrition levels among world regions, with 2020 GHI scores of 27.8 and 26.0, respectively

About Global Hunger Index

– The report is jointly published by Concern Worldwide and Welthungerhilfe.

– In 2006, it was first produced and is published every October. The 2020 edition marks the 15th edition of the GHI.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 14 October, 2020

6. New START treaty

– President Vladimir Putin has proposed a one-year extension without conditions of the last major nuclear arms reduction accord- the New START treaty which is between Russia and the U.S.

Terms of the treaty are:

– Number of strategic nuclear missile launchers are going to be reduced by half.

– It will replace the SORT mechanism as a new inspection and verification regime will be established.

– The amount or number of deployed strategic nuclear warheads is restricted to 1,550.

– Number of deployed and non-deployed inter-continental ballistic missile (ICBM) launchers, submarine-launched ballistic missile (SLBM) launchers, and heavy bombers equipped for nuclear armaments to 800 are going to be limited.

– The timeline is that these obligations must be met within seven years from the date the treaty enters into force.

– The treaty will last ten years, with an option to renew it for up to 5 years upon agreement of both parties.

Daily Gist of ‘The Hindu’, ‘PIB’, ‘Indian Express’ and Other Newspapers: 13 October, 2020

7. Zojila tunnel

Union Transport Ministry has launched the 1st blasting for construction-related work at the Zojila tunnel.

– It will provide all-year connectivity between Srinagar valley and Leh.

About Zojila tunnel

– It is set up to Asia’s longest bi-directional tunnel.

– It will connect Srinagar, Dras, Kargil and Leh via a tunnel through the famous Zojila Pass.

– It will be located at more than 11,500 feet above sea level.

–  The all-weather Zojila tunnel is going to be 14.15 km long and ensure road connectivity even during winters.

– It’ll make the travel on the 434-km Srinagar-Kargil-Leh Section of NH-1 free from avalanches, enhance safety and reduce the travel time from more than 3 hours to just 15 minutes.

8. Rashtriya Aajeevika Mission

– The Official name is Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).

– It’s implemented by the Ministry of Rural Development.

– The objective of the mission is to organise the rural poor women into Self Help Groups (SHGs), and continuously nurturing and supporting them to take economic activities so that they come out of abject poverty.

IAS Prelims Mock-Test 2020 – Set 38, 17 October

UPSC Prelims Syllabus 2021: General Studies and CSAT for CSE